fbpx
+387 63 382 002
Language
Valuta

Razlika između naših i konvencionalnih proizvoda

Dobili smo nekoliko upita, vezano za razliku između proizvoda dobivenih na organskoj osnovi i onih konvencionalnih kojih ima u svakoj trgovini. Prije svega hvala na zanimanju i vašim pitanjima. Na ovu temu bi se moglo na široko govoriti i pisati,  mi ćemo vam jednim primjerom, ukratko, pokazati tu razliku.

Latice našeg organski uzgojenog nevena (na slici) neizostavna su sirovina za mnoge naše proizvode. Inače od njih radimo macerat, potapajući ih u domaće ekstra djevičansko maslinovo ulje, kojeg nabavljamo od domaćih maslinara iz neretvanskog kraja. No, ovaj smo put latice iskoristili za nešto drugo.

Naime, dokazano je kako čaj od nevena, pored ostalog, vrlo učinkovito čisti krv od toksina, pročišćava krvne žile, opušta ih i snižava razinu kolesterola i masnoća. Djeluje blagotvorno na rad jetre i lučenje žuči, a pomaže i kod stomakobolje. Djeluje i na reguliranje krvnog tlaka.

Iako je ovo znanstveno dokazana činjenica, „testirali“ smo je u obitelji. Našoj su baki nalazi pokazali izrazito visok kolesterol i masnoće u krvi. Liječnik joj je rekao kako će za desetak dana morati ponoviti nalaze i, ukoliko budu slični, morat će joj propisati lijekove. Preporučili smo joj čaj od nevena. Imali smo spremne latice, pa smo ga i pripravljali od latica, ali se također mogu koristiti cijeli cvjetovi pomiješani s listovima.

Pogađate? Nakon samo desetak dana konzumiranja čaja, nalazi pokazali dobrano snižen i kolesterol i masnoće, do mjere da je i liječnik pokazao nemalo iznenađenje, rekavši kako lijekovi za sada nisu potrebni i da baka nastavi piti čaj.

Zašto ovo pripovijedamo? Zato što želimo istaći kako se naše tijelo ne hrani samo putem usta i  probavnog sustava, nego se apsorpcija zdravih i ljekovitih (kao i otrovnih) tvari vrši i putem kože. Tako primjerice, isti učinak kojeg neven ima na pospješivanje krvne slike konzumiran putem čaja, ima kada ga nanosite na kožu putem krema ili sličnih proizvoda (naravno ako se pripravljaju po strogo propisanim standardima organske kozmetike), jer na taj se način djeluje direktno na stanice kože, njihov imunitet i metabolizam. Koža se hrani izvana i biva uvelike otpornija na vanjske utjecaje poput dima, vremenskih neprilika ili oksidacijskog stresa. S druge strane, konvencionalni proizvodi u sebi sadrže, između ostalog, parabene, sulfate, naftne derivate poput parafina, propilen glikola, etilen glikola ili petrolatuma, kao i ciklometikone, siloksan i dr. koji djeluju isključivo na uklanjanje simptoma.

Jedna od vjerojatno najpoznatijih istraživačica utjecaja štetnih tvari iz konvencionalne kozmetike na zdravlje Britanka dr. Philippa Darbre, dokazala je vezu između tvari poput parabena i kancerogenih oboljenja. U svojim je istraživanjima opisala razliku između prirodne i konvencionalne kozmetike kao razliku između zdrave prehrane i „junk fooda“. Prirodna prehrana hrani cijeli organizam i djeluje na metabolizam, dok junk food djeluje isključivo na osjećaj sitosti, bez ikakvih zdravih hranjivih vrijednosti, zbog čega stvaraju i jednu vrstu ovisnosti. Jednako tako, organski kozmetički pripravci ne djeluju na simptome, nego djeluju na prirodni metabolizam, kako bi organizam sam ojačao i izliječio eventualne anomalije na koži i kako bi se zdravo stanje dugoročno održalo iz prevencije od nekih budućih tegoba. U tome je glavna i osnovna razlika između konvencionalnih, široko rasprostranjenih kozmetičkih proizvoda i onih na organskoj osnovi koje mi proizvodimo. Konvencionalna kozmetika djeluje isključivo na simptome, dok se problem ne rješava u svome temelju. Baš kao razlika između zdrave prehrane i „junk food-a“.

Zamislite sada pred sobom, na kućnom stolu, umjesto ručka, da stoji, primjerice, zdjela puna ljepljivog naftnog gela, dobivenog oksidacijom nafte, a umjesto čašice vina, imate čašicu antifriza. Destilacijom toga gela dobiva se petrolatum, a na višim temperaturama od 400 stupnjeva propilen glikol. Etilen glikol, kojeg također ima u konvencionalnim pripravcima, je sastavni dio antifriza. Sve su to sastojci koji čine preko 50% konvencionalnih kozmetičkih proizvoda. Dodajte im parabene i sve ostale umjetno dobivene sastojke i dobit ćete sve ono čime hranite svoje tijelo putem kože koristeći konvencionalne kozmetičke pripravke. Znanstvena su istraživanja dokazala i direktnu povezanost između konzumacije konvencionalnih kozmetičkih proizvoda sa hormonalnim poremećajima, promjenama u staničnim membranama i kancerogenim oboljenjima.

Zato danas znanstvena zajednica sve više preporučuje isključivo proizvode dobivene od prirodno organskih sastojaka. Sljedeći put kada budete koristili konvencionalnu kozmetiku, pročitajte sastojke i odvojite nekoliko minuta kako biste, jednog po jednog, istražili što znače i kako se dobivaju. Nadamo se kako ste zadovoljni našim odgovorom. Šaljite nam upite i dalje vezano za naše proizvode, vrlo rado ćemo vam odgovoriti na njih!

Do tada, mi ćemo si napraviti jednu šalicu čaja od nevena. Baka naredila!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)