fbpx
+387 63 382 002
Language
Valuta

Priča o Ardia nevenu

Kada u Hercegovinu dođe stranac, često prvo pitanje koje upita biva: „Što je to što najbolje karakterizira Hercegovinu?“ Odgovor nas Hercegovaca je uvijek isti: hercegovačko Sunce! Obično nakon tog odgovora strancu ne bude ništa jasno, sve dok ne provede nekoliko dana u Hercegovini i smisao odgovora mu se nametne sam po sebi, i to bez obzira koje godišnje doba bilo.

Isto tako nas u Ardiji često pitaju što je to što karakterizira Ardijine proizvode, nešto što bi ih sve povezalo, poput nekog zajedničkog glavnog sastojka? I nama je odgovor uvijek isti: hercegovačko Sunce! Iako je ovo priča o našem nevenu, ne smijemo zaobići naš glavni sastojak „Sunce“, jer je ono „krivo“ što ove godine naš neven cvjeta od kraja veljače do danas. Igra sunca i nevena će, izgleda, trajati cijele godine, jer ni jedan, ni drugi ove sezone ne pokazuju znakove umora.

Zašto u Ardijin proizvodima koristimo najčešće neven, kao jedan od sastojaka?

Iako postoje zapisi kako je neven korišten još u antičko doba za cijeli niz kožnih problema, svoju medicinsku popularnost stekao je za vrijeme američkoga građanskoga rata. Kao ponajbolji prirodni cikatrizant (sredstvo za zacjeljivanje rana) korišten je pri liječenju povreda, opeklina, dekubitalnih rana, upaljenih vena i sl. Nevenova je mast kasnije bila i nezaobilazni dio sadržaja medicinske torbe vojnih bolničara i liječnika u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Za širu kozmetičku uporabu nevena kao ljekovite biljke zaslužne su naše majke i bake. One su nekoć pravile melem od nevena, jer pomaže kod skoro svih kožnih problema, posebice kod male djece (pelenski i svaki drugi osip), kao i pri tretiranju akni, njezi suhe kože, kožnih upala, i sl.

Poznato je i spravljanje čaja od nevena. Koristi se kod problema s jetrom, bubrezima i urinarnim traktom, pri liječenju herpesa i hepatitisa, proljeva, upale crijeva, grčeva u trbuhu i zatvora. Pomaže i kod menstrualnih grčeva, kao i za liječenje virusnih i bakterijskih urinoinfekcija. U posljednje vrijeme liječnici sve češće propisuju čaj od latica nevena za liječenje kolesterola. Mogli bismo danima pisati o ljekovitim bogatstvima ove biljke. Eto odgovora zašto mi u Ardiji koristimo neven kao nezaobilazan sastojak.

Neven kojeg koristimo je isključivo organski, što znači kako ga uzgajamo daleko od urbanih sredina i prometnica, ne koristeći umjetna gnojiva, insekticide i herbicide. Cijeli proces uzgoja, počevši od sadnje, preko plijevljenja korova, pa do branja cvjetova vrši se ručno, bez upotrebe strojeva.

Vratimo se sada suncu i nevenu. Zašto su oni nerazdvojni?

Više je razloga za to. Recimo, prvi je taj da se cvjetovi beru po „najvećem suncu“, jer su tada i njegova ljekovita svojstva najveća. Zanimljivost ovih cvjetova je što su danju otvoreni i u punom cvatu, a noću i prilikom tmurnog i oblačnog vremena zatvoreni. Naše bake su ovu biljku nazvale  “vjesnikom kiše”, jer ukoliko se cvjetovi ne otvore u ranim jutarnjim satima onda je to nagovještaj kiše. Kažu i to kako pčele neće sletjeti na svaki neven, negoli samo na onaj prirodni, netretiran umjetnim derivatima. Zato smo, prije branja cvjetova, odlučili podijeliti s vama igranku sunca, nevena i pčela.

Dok smo se spremali brati cvjetove, Sunce je svojim zrakama skladalo pjesmu, na koju su pčele radilice plesale po cvjetovima nevena koji, kao da se međusobno natječu koji će izgledati više poput sunca koje ga je ispunilo svojim bojama. Svaki cvijet kao sunce u ogledalu, a pčele svojim plesom od jednog do drugog kao da su govorile da je baš taj cvijet na kojeg su sletjele najljepši. Tu igru Sunca, nevena i razigranih pčela uspjeli smo uhvatiti u  fotografijama iz našeg albuma i kratke dijaprojekcije i, naravno, cijeli taj igrokaz prirode kasnije pretočiti u naše Ardia proizvode.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)